Het gevoel dat je graag iets zou willen doen, maar daar nooit actie op onderneemt. Dat had Marko Terpstra over het volgen van een MBA opleiding. “Ik had altijd wel een excuus waardoor het niet kon. Op een gegeven moment dacht ik: nú ga ik er gewoon voor.”
De in Friesland opgegroeide Marko vertrok op zijn 23ste naar Tilburg om Bedrijfseconomie te studeren. Na een aantal jaren bij Deloitte en de Gemeente Tilburg rolde hij de consultancywereld in. Uiteindelijk kwam hij in 2012 terecht bij IBN, een sociale onderneming die mensen met een achterstand op de arbeidsmarkt kans op werk biedt.
En toen kwam dat moment waarop Marko zichzelf verder wilde ontwikkelen. Het werd een bedrijfskunde opleiding aan de IBO Qualified Business School. “De bedrijfskundige vakken waren mij op zich niet onbekend, maar ik wilde graag verdieping en de meest recente inzichten op dat gebied. En inmiddels had ik twintig jaar werkervaring; dan ga je zo’n studie toch anders in dan wanneer je begin twintig bent.” Dat dit de juiste keuze was, is zeker.
“Bij IBO Qualified Business School hebben ze op ieder vakgebied ontzettend scherpe docenten die veel ter discussie stellen. Toen ik net begon ben ik echt even aan het twijfelen gebracht over mijn eigen kunnen. Uiteindelijk gaf dat me juist meer inzicht en kon ik dingen beter plaatsen.”
Bij IBO Qualified Business School werk je veel met anderen samen aan opdrachten. Dat was een van de belangrijkste overwegingen voor Marko om voor dit opleidingsinstituut te kiezen. “Je leert met onbekende mensen complexe opdrachten uitvoeren. Dat zijn dingen die je ook tegenkomt in je werk. Daarbij komt nog dat je groepsgenoten vaak eigenwijze mensen zijn. Als je vindt dat je gelijk hebt, moet je de ander proberen te overtuigen. Daar leer je heel veel van.” Ook is Marko te spreken over de praktijkopdracht die hij uitvoerde. “We moesten een advies geven over een bedrijf waar we van tevoren totaal onbekend mee waren. Het is een leuke en leerzame uitdaging om je in de materie in te lezen en vervolgens uit te zoeken wat belangrijk is voor zo’n organisatie. Zo heb ik echt op een andere manier leren denken; vanuit kansen. Werken met de veranderingen die in de buitenwereld plaatsvinden. Kijken of je het zo kunt sturen dat er nieuwe mogelijkheden ontstaan voor een bedrijf.”
Denken vanuit kansen heeft Marko zeker gedaan. Samen met zijn groepsgenoten is hij namelijk een eigen bedrijf begonnen: Vradal. “Wij geven bedrijfskundige adviezen aan andere bedrijven. Het zegt natuurlijk wel iets dat dit vanuit onze studie is ontstaan. Het is echt ontzettend leuk.” Het grootste gedeelte van zijn tijd besteedt Marko echter als interim-directeur bij IBN.
Wat de volgende stap is?
“Ik ben eigenlijk zeer content met wat ik nu doe. Planmatig over de toekomst nadenken doe ik niet echt. Wel voel ik me altijd aangetrokken tot banen die enigszins maatschappelijk georiënteerd zijn.” Waar hij zich nu vooral voor wil inzetten, is een goede manier van leidinggeven. “Ik kom nog te vaak tegen dat mensen de baas zijn door de baas te spelen. Het mag wel wat meer ‘van ego naar eco’. Je moet mensen binnen bepaalde kaders wel de ruimte geven. Ik ben ervan overtuigd dat mensen uit zichzelf echt wel de goede dingen doen.”
Iemand die hem inspireert is voetbaltrainer Foppe de Haan. “Hij gaat uit van een teamprestatie en zet zichzelf op de achtergrond. Daar kan ik mezelf wel mee identificeren. Je moet jezelf overbodig maken. Hij heeft het damesvoetbalelftal begeleid tijdens het EK en daar een grote rol in gespeeld, maar je hebt hem nauwelijks in beeld gezien. Dat vind ik mooi.” Maar ook radio-dj Edwin Evers is iemand waar je volgens Marko een voorbeeld aan kunt nemen. “Hij is echt een goede vakman. Heeft veel humor en relativeringsvermogen, en is altijd optimistisch. Hij ziet overal het positieve van in. Ik heb er bewondering voor hoe hij de dingen aanpakt.”
Zelf is Marko altijd op zoek naar nieuwe dingen. “Ik heb veel in ICT-omgevingen gewerkt. Mijn nieuwsgierigheid leidt vaak tot vernieuwing. Bij IBN heb ik het Dienstencentrum opgezet. Dit shared service center ondersteunt alle vier de IBN-bedrijven en de holding op het gebied van administraties en support, zoals inkoop, wagenpark, huisvesting en ICT. IBN Arbeidsintegratie is één van die vier bedrijven; daar ben ik sinds eind 2017 interim-directeur. Wij detacheren bijna duizend mensen bij verschillende bedrijven in de regio Noordoost-Brabant.”
“Blijven ontwikkelen vind ik belangrijk. Daarom waardeer ik het bijvoorbeeld ook als stagiairs bij ons aan een opdracht komen werken. Zij stellen je veel vragen; die houden je scherp.” Maar ook het bijhouden van managementliteratuur zorgt ervoor dat hij zich blijft ontwikkelen. “Niets is zo praktisch als een goede theorie. Dat interesseert me. Vrij recent heb ik een leuk boek gelezen van Wouter Hart: ‘Verdraaide Organisaties – terug naar de bedoeling’. Het gaat letterlijk over wat de bedoeling van een organisatie nu eigenlijk is. Je hebt in een organisatie tegenwoordig zo veel regels, procedures en afspraken, maar waarom hébben we die ook alweer? Het is goed om dit soort boeken te lezen en even zo’n moment van reflectie te pakken.”
Wat zijn work-life balance betreft probeert Marko een goed evenwicht te vinden. “Werk slokt veel tijd op. Maar als je goed kunt plannen, blijft er nog genoeg tijd over. Ik doe mijn best om in het weekend niet te werken. Het leven biedt nog zo veel meer leuke dingen. Mijn partner en ik houden bijvoorbeeld erg van reizen; daar leer je ook veel van de verschillende culturen. Zoals ik al zei: nieuwsgierigheid is goed voor je. Het heeft mij veel gebracht.”