Meer weten? Bel ons op 033 422 99 60
In gesprek met… Martijn Gelijsteen, chef-kok en gastheer

In gesprek met… Martijn Gelijsteen, chef-kok en gastheer

“Zeg Martijn, wat eten we tijdens het diner vanavond?” Het is de vraag die hem het meest wordt gesteld. Al tien jaar loopt Martijn rond als gastheer bij IBO Qualified Business School; de laatste zes daarvan ook als chef-kok. Iedereen is dol op hem. “Ik vind het heel belangrijk dat de deelnemers zich hier thuis voelen. Of het nu iemands eerste of laatste studiedag is.”

Het IBO diner

Het dinerbuffet is al 42 jaar onderdeel van het IBO-programma. Een belangrijk moment van de dag, want het zorgt ervoor dat de deelnemers even met hun gedachten uit de lesstof zijn. “Sommige mensen praten door over wat er tijdens de colleges is besproken, anderen pakken dit moment om even gezellig met elkaar – of ons – te praten.” Martijn pakt de gehele organisatie rondom het diner op met collega Paul. “Wij zorgen allereerst voor een heerlijke, verse avondmaaltijd. De hele dag studeren vraagt veel energie. Dan is het aan ons de taak een goed diner te verzorgen, zodat men weer met frisse zin de zaal in gaat om nog even door te studeren. We werken met verse seizoensproducten en elke week staat er uiteraard iets anders op het menu.” Maar de service gaat verder dan dat. “Wij zorgen ook voor een fijne beleving om het diner heen. We maken een praatje, wat grapjes… Even de spanning van de dag eruit halen.”

Persoonlijk contact

Voor Martijn draait het tijdens het diner – naast lekker eten uiteraard – allemaal om persoonlijk contact. Iedereen die voor het eerst binnenkomt, wordt uitgebreid welkom geheten. Na de tweede keer kent Martijn de meeste deelnemers bij naam. “Dat vind ik leuk, maar geeft hen ook een prettig gevoel. Ik ben oprecht geïnteresseerd. Persoonlijk contact is bij IBO sowieso een belangrijk thema. Iedereen kent elkaar, is behulpzaam en er is echt ruimte voor persoonlijke vragen en verhalen. Ik heb in de afgelopen jaren gemerkt dat als je jezelf openstelt en interesse toont naar mensen, je dat ook terugkrijgt. Het is geen eenrichtingsverkeer, ik voel dat ze ook echt benieuwd zijn als ze vragen hoe het met mij gaat. Dan zeg ik altijd met een knipoog: heb je even?”

Openheid en interesse

Met een aantal oud-deelnemers heeft Martijn zelfs nog steeds contact. “Je ziet en spreekt sommige mensen toch wekelijks voor zo’n anderhalf jaar lang. Dat gaat dan wel verder dan het standaard praatje. Mensen verbazen zich er soms over hoe persoonlijk ik op dingen in ga. Ik neem rustig de tijd voor iemands verhaal en neem geen blad voor de mond. Dan zeg ik bijvoorbeeld: je moet even rustiger aan doen, denk eens aan je gezin. En dan is diegene even stil. Maar de week erna komt ‘ie zomaar de keuken binnenlopen om uit zichzelf te vertellen hoe het op dat moment gaat. Ja, dat is toch fantastisch.”

Ruimte om jezelf te zijn

Martijn weet direct te vertellen wat het studeren bij IBO zo bijzonder maakt. Lachend: “Ze hebben mij! En ik merk echt dat iedereen zich hier ontzettend op z’n gemak voelt. Wat ik daar zeker aan bijdraagt; je bent hier geen nummer, je bent jezelf. Heb je een speciaal dieet of andere wensen? Ik pluis graag uit wat er wél mogelijk is en pas met liefde het menu aan. En dan heb ik het nu over het diner, maar eigenlijk gaat dit over IBO in het algemeen. Er wordt hier echt naar je geluisterd en je kunt helemaal jezelf zijn.”

Plan een adviesgesprek in