Meer weten? Bel ons op 033 422 99 60
Nederlandse gezondheidszorg relatief goedkoop

Nederlandse gezondheidszorg relatief goedkoop

De PWC heupindex is een instrument om de kosten van de gezondheidszorg in Nederland te vergelijken met andere landen. De index neemt het gemiddeld aantal uur dat een inwoner moet werken om een heupoperatie te bekostigen. PWC vergelijkt in het onderzoek acht verschillende landen met elkaar.

Gemiddeld moet een Nederlander 304 uur werken voor een heupoperatie. Dit is in vergelijking met bijvoorbeeld het Verenigd Koninkrijk (507 uur) en de Verenigde Staten (1126 uur) laag. Nederland staat daardoor hoog op de index.

Behalve met heupoperaties, heeft PWC de methodiek ook toegepast op staaroperaties en keizersneden. Deze ingrepen zijn op internationaal niveau goed met elkaar te vergelijken. Ook met deze operaties scoort Nederland hoog op de index.

In Nederland zijn tussen 2012 en 2014 de kosten voor het uitvoeren van een heupoperatie met 1,1% per jaar gedaald. Ondanks dat de zorgkosten per heupoperatie dalen, voorspelt PWC dat door de vergrijzing de totale kosten voor heupoperaties in de periode tot 2030 sterk zullen stijgen.

Lees het volledige rapport

Plan een adviesgesprek in