Na twaalf jaar als rayonleider had Arnaud Wullings het idee dat hij op hetzelfde niveau bleef hangen. De volgende stap zou een landelijke verantwoordelijkheidsfunctie zijn en daar kom je niet zomaar. Na een gesprek met zijn leidinggevende was het duidelijk. Hij wilde uitgedaagd worden en zich bezig houden met ingewikkeldere vraagstukken: Arnaud zou een MBA opleiding gaan volgen!
“Mijn leidinggevende en de salesmanager bij Blokker hadden zelf ook een bedrijfskunde opleiding gedaan en zagen mij dat ook wel doen”, vertelt Arnaud.
“Toen ben ik de mogelijkheden gaan bekijken en kwam ik terecht bij de Executive MBA opleiding van IBO Qualified Business School. Wat mij van tevoren aantrok was de kleinschaligheid van de groepen, de locatie en de kosten. Uiteindelijk bleek namelijk dat mijn opleiding toch niet door Blokker betaald werd.”
Het ging echter van kwaad tot erger. Toen Arnaud startte met de opleiding raakte hij zijn baan bij Blokker kwijt. “Ik heb meer last dan lol van die studie, dacht ik in het begin. Maar het was eigenlijk ook wel fijn om even fulltime student te zijn. En ik wist: tachtig procent van de mensen die een vervolgopleiding op dit niveau afmaken heeft binnen de kortste keren een andere baan.”
Door zijn nieuwe opleiding is er een wereld opengegaan voor Arnaud. Tijdens de studie voerde hij twee grote managementopdrachten uit in een kleine groep met nog drie andere studenten. De opdracht waar hij op afstudeerde was een strategische managementopdracht en duurde negen maanden. “Via een van mijn groepsgenoten kwamen we in contact met DJS Hekwerken. Toen we daar na onze kennismaking naar buiten liepen dacht ik: wat zou het gaaf zijn om hier een tijdje wat toegevoegde waarde te kunnen brengen! Gelukkig dachten de directeur en zijn partner er ook zo over.” Arnaud merkte dat er een goede klik was. “Ik was niet bang om vragen te stellen die hen aan het denken zetten. Elke keer dat we er waren, hadden we interessante gesprekken en ging ik weer vol enthousiasme weg.”
Bij DJS Hekwerken wisten ze dat Arnaud geen baan had. “Op een dag kwam de vraag: kun jij ons managementteam komen begeleiden? Ons helpen ontwikkelen, met name op het gebied van persoonlijke effectiviteit? Zo is mijn interim-klus begonnen.”
Een advies uit het afstudeeronderzoek was dat er een ‘zwaarder’ persoon binnengehaald moest worden om het bedrijf naar een hoger niveau te tillen. Dat sloot aan bij de wensen van zowel DJS Hekwerken als Arnaud. “We hebben er samen voor gekozen dat ik de Business Development Manager ging worden, zodat ik bedrijfsbreed ingezet kon worden.”
En de reactie van zijn groepsgenoten? “Pas tijdens de eindpresentatie heb ik het aan de groep verteld. Zij vonden het natuurlijk geweldig. Het is fantastisch dat je tijdens zo’n opleiding een baan vindt die exact past bij waar je voor opgeleid bent.”
Arnaud geeft toe dat hij zonder zijn opleiding aan IBO Qualified Business School nooit had overwogen om bij een klein bedrijf te gaan werken. “Het heeft mijn ogen geopend. De basiskennis over management zat er al redelijk in door mijn vorige opleidingen en ervaring. Dat is niet waar ik deze studie voor ging doen. Mensen uit allerlei verschillende branches en bedrijven spreken ‒ dát vind ik ontzettend interessant. En het feit dat je kennis wordt verbreed en dat je er direct iets mee gaat doen.” Waar hij het meest aan heeft gehad? “Het holistisch leren kijken naar een bedrijf. Niet alleen vanuit je eigen afdeling, maar echt bedrijfsbreed. Ik kan dat heel goed toepassen bij DJS. Ik ben nu gestart met het doorlopen van het gehele proces. In hoeverre is het proces lean genoeg? Kunnen we met de bestaande capaciteit niet meer output leveren? Dat onderzoeken is gaaf. Ik denk dat als ik nog bij Blokker had gewerkt, ik binnen de kortste keren terug in mijn saleshoekje zou zitten.”
Ook het boek ‘Het doel’ van Eliyahu Goldratt heeft bijgedragen aan Arnauds andere kijk op bedrijven. “Het is een managementboek over procesverbeteringen, maar als roman geschreven. Ik heb het gelezen tijdens de opleiding; dat was echt het juiste moment. Het heeft veel indruk op me gemaakt.”
Mensen beter maken in hun eigen werk; dat is wat hem al jaren drijft. “Ik heb inmiddels veel geleerd en in heel veel keukens binnen kunnen kijken. Ik stel aan de mensen om mij heen andere vragen dan ze gewend zijn. Dan daag je mensen uit om na te denken over hun eigen vak en hoe ze daar invulling aan geven. Dat kan overigens ook betekenen dat je met mensen om tafel zit en vraagt wat zij zelf leuk vinden en wat ze nodig hebben om een volgende stap te zetten.”
Een tienjarenplan heeft hij zelf niet. “Voorheen had ik dat heel sterk, dat planmatige. Eerst wilde ik bedrijfsleider worden, dan rayonmanager, en ga zo maar door. Nu heb ik dat losgelaten. Ik blijf ambitieus en ongeduldig, maar dat gejaag hoeft niet meer. Doen wat ik leuk vind, dat is belangrijker.” Het kan dus best zo zijn dat Arnaud over een aantal jaren iets nieuws doet.
“Mede door deze bedrijfskunde opleiding ben ik anders naar mijn carrière gaan kijken. Als je vijf jaar geleden tegen mij had gezegd dat ik Business Development Manager zou worden in de maakindustrie, dan had ik je uitgelachen. Nu sta ik veel meer open voor wat er op mijn pad komt. Een belangrijke vraag die ik daarbij in mijn achterhoofd houd, is: Wat drijft je?”
Die drive, die was Arnaud zelf kwijt in zijn werk voordat hij aan de opleiding bij IBO Qualified Business School begon. “Ik vond dat ik op de automatische piloot draaide. Doordat ik heb gezegd dat ik een vervolgopleiding wilde doen, heb ik mezelf uit mijn persoonlijke comfortzone getrokken. Het feit dat ik nu bij DJS werk is daar het ultieme voorbeeld van. Ik zit in een totaal andere wereld en werk met andere mensen.” De uitdaging opzoeken, dat doet Arnaud ook in zijn privéleven.
“Ik vind hard werken leuk, maar heb ook adrenaline nodig om ontspanning te vinden. Mijn vrouw en ik hebben alleen maar hobby’s waar je een helm voor op moet; motorrijden, mountainbiken, skiën… Als er snelheid bij komt, vind ik dat te gek.” Die balans tussen hard werken en hard ontspannen lijkt hij gevonden te hebben. “Ik gun dat iedereen: dat je doet wat je kan en je kan wat je doet. En dat je er plezier in hebt.”