Meer weten? Bel ons op 033 422 99 60
De QBA opleiding als vervolgopleiding

De QBA opleiding als vervolgopleiding

Ronald Huizing is werkzaam als Business Controller en is begin dit jaar als een van de eerste afgestudeerden de opleiding Qualified Business Administration (QBA) afgerond. Hoe heeft hij de opleiding ervaren en wat heeft het hem opgeleverd in de praktijk? Lees er alles over in het onderstaande interview.

Kun je iets vertellen over je functie en rol?

Een foto van Ronald Huizing - QBA alumnus bij IBO Qualified Business School-2

“Ik ben werkzaam als Business Controller bij Stichting Apotheek der Haarlemse Ziekenhuizen. Wij produceren en leveren klinische en poliklinische medicatie. In mijn functie ben ik verantwoordelijk voor de Planning & Control cyclus, geef ik leiding aan een team van acht medewerkers en ben ik de rechterhand van de directeur op financieel economisch gebied. Daarnaast geef ik de directie en het management adviezen over bijvoorbeeld investeringsvraagstukken.”

Wat is voor jou de aanleiding geweest de opleiding Qualified Business Administration (QBA) te volgen?

“In 2010 heb ik de HOFAM afgerond bij NIVE Opleidingen. Tijdens deze opleiding leer je alle facetten die te maken hebben met het controllersvak. In een snel veranderende markt is het voor mij als Qualified business controller echter belangrijk mezelf verder te blijven ontwikkelen zodat ik, buiten het controllersvakgebied, kan meewerken aan een hoger strategisch domein binnen mijn organisatie. Bij de QBA van IBO Qualified Business School leer je te analyseren waar het echte ‘probleem’ zit binnen je organisatie en van daaruit mogelijke strategische oplossingen te zoeken op basis van bepaalde modellen. Dat was de perfecte aanvulling. Ik heb ook naar andere opleidingen gekeken, maar de duur (1 jaar) en de praktische toepasbaarheid van de opleiding (1 jaar) voor de QBA bij IBO waren voor mij doorslaggevend.

Bij de QBA werk je zowel individueel als in groepsverband. Je start met het schrijven van twee papers die je kunt toepassen op je eigen bedrijf. Standaard onderdeel van het programma is verder de real life bedrijfskundige opdracht die je in groepsverband bij een bedrijf doet, in mijn geval bij Remeha. Door deze werkwijze leer je veel van groepsleden die sterk zijn in andere deelgebieden.”

Wat heeft de QBA opleiding je gebracht in de praktijk?

“Op basis van mijn opgedane inzichten heb ik een strategische sessie gepland met het MT en de directie. Tijdens deze dag hebben we de SWOT-analyse en confrontatiematrix uitgewerkt, onderdelen die ook in de QBA naar voren komen. Dit resulteerde in een kaderbrief met focuspunten waar we tijdens de planning- en control cyclus aan zijn gaan werken. Het interessante was dat we nu ook als MT hier een bijdrage aan konden leveren. Ik merk dat ik mijn opgedane inzichten ook echt kon overbrengen op de andere MT-leden.”

Als je het opnieuw zou moeten doen, zou je dan weer voor hetzelfde traject kiezen?

“Ja, het heeft absoluut aan mijn verwachtingen voldaan. Het betreft een investering in jezelf die je veel brengt aan professionele kennis, verdieping, zelfinzicht en groei als mens. De QBA heeft me veel inzichten gebracht en ook laten inzien hoe anderen bepaalde aspecten aanpakken. Je maakt optimaal gebruik van je eigen sterkten maar zeker ook die van anderen in je groep. Het enige minpunt dat ik kan bedenken? Dat deze opleiding er niet eerder was!”

Meer weten over deze bedrijfskunde opleiding? Lees meer informatie op onze website of download de brochure.

Plan een adviesgesprek in