Meer weten? Bel ons op 033 422 99 60
Performance Management; Van strategie tot KPI

Performance Management; Van strategie tot KPI

Het opzetten van een goed werkend Performance Management systeem van strategie tot en met beloning is een lastige opgave. Een verkeerde opzet van Kritische Prestatie Indicatoren (KPI’s) kan leiden tot weerstand in de organisatie. Hoe zorgt u ervoor dat KPI’s geen controle-instrumenten worden?

“Organisaties zien steeds vaker het belang van Performance Management, het sturen op prestaties en competenties van medewerkers in lijn met de strategie van de organisatie”, zegt Peter Geelen, grondlegger van de integraal Performance Management (iPM) methode en docent bij de IBO Masterclass KPI’s die wel werken.

Maar het opzetten van een goed werkend Performance Management systeem van strategie tot en met beloning is een lastige opgave. Een verkeerde opzet van Kritische Prestatie Indicatoren (KPI’s) kan zelfs leiden tot ongewenst gedrag en daardoor schade brengen aan de organisatie. “Ik heb vaak gezien dat KPI’s een bron van ergernis waren voor werknemers en managers, omdat ze uitmondden in controle-instrumenten. In plaats van de mensen te inspireren, werkten ze demotiverend”, vertelt Geelen. “Goede KPI’s daarentegen werken als knoppen waaraan je kunt draaien om het gedrag in de organisatie en het bedrijfsresultaat te beïnvloeden.”

Veel organisaties bedenken KPI’s via het organogram naar de werkvloer. Maar volgens Geelen werken KPI’s gekoppeld aan klantketens beter. “Een klantketen is de reis van de klant door de organisatie naar bijvoorbeeld informatie, een product of oplossing. Tachtig procent van de verbetermogelijkheden zit in de overdrachtsmomenten in die keten.”

Blinde focus

Het succes van performance management en de daarbij behorende KPI’s als meetinstrumenten, is sterk afhankelijk van de organisatorische context en in welke mate deze in lijn staat met de organisatiestrategie. Peter Geelen: ‘Eilandvorming, slechte samenwerking en een blinde focus op de cijfers zijn slechts een paar voorbeelden van de impact die verkeerd geïmplementeerde KPI’s kunnen hebben. Het kan zo ontzettend veel beter, maar we moeten dan wel echt op een andere manier leren denken en werken.’

Peter Geelen is docent van de Masterclass KPI’s die wel werken bij IBO Business School.

 

Plan een adviesgesprek in