Meer weten? Bel ons op 033 422 99 60
Interview met Albert-Jan Postma

Interview met Albert-Jan Postma

Het ontstaan

IBO Business School is in 1975 ontstaan toen Gert Pieter Boogaard en Leonardus Antonius de Vries op 29 januari in Den Haag het Instituut voor Bedrijfskundige Opleidingen (IBO) B.V. oprichtten.

Op 9 maart 1981 wordt De Vries opgevolgd door Nicolaas Diederik van Goethem en op 21 juni 1985 wordt Cornelis van Dam de enige directeur van de vennootschap.

Uit gesprekken met mensen van het eerste uur is mij duidelijk geworden dat IBO Business School is opgezet omdat er destijds in Nederland geen business school was voor hoogopgeleide, ervaren managers die integraal bedrijfskundige kennis wilden opdoen. Universiteiten, hogescholen en particuliere opleidingsinstituten hielden zich in die tijd niet bezig met dit type onderwijs. Vandaar dat een aantal HR-directeuren de koppen bij elkaar heeft gestoken en IBO Business School heeft opgericht. Een instituut voor bedrijfskunde dat op dat moment zijn tijd ver vooruit was, was geboren.

De Hoofdopleiding Bedrijfskunde (HBK)

In 1976 startte de eerste editie van de Hoofdopleiding Bedrijfskunde (HBK). De deelnemers waren afkomstig uit het midden- en hoger management en hadden de nodige werkervaring. Vooral het toepassen van de theorie in de praktijk is de leidraad geweest in deze opleiding. Twee jaar lang volgden de deelnemers een halve dag per week (van 16.00 tot 20.00 uur) een klassikaal programma en moesten ze daarnaast, in groepen van zes personen, een business probleem oplossen in één van de bedrijven de deelnemers. De HBK werd een enorm succes en het oorspronkelijke gedachtegoed is in feite nog steeds het fundament van IBO Business School.

De behoefte aan een MBA opleiding

Een aantal jaren later ontstond de behoefte om een MBA in te richten. IBO Business School startte met het Executive MBA programma, dat op dezelfde leest was geschoeid als de HBK. Deze MBA werd destijds door de Intermediair uitgeroepen tot het beste MBA programma van Nederland.

Er is natuurlijk een hoop veranderd in de loop der tijd. IBO Business School is een paar keer van eigenaar veranderd voordat ik het in 2003 aan Freia kon toevoegen. Na een verhuizing in 1986 naar Slot Zeist is sinds 2010 Buitenplaats de Heiligenberg in Leusden onze thuisbasis. Ten opzichte van de begin jaren van IBO Business School is de markt sterk gewijzigd. Er zijn steeds meer concurrenten ontstaan die inhaken op de behoefte van de markt om bedrijfsmatiger te leren denken. Zorg, Overheid en Bedrijfsleven hebben ieder hun eigen bedrijfskundige zwaartepunten.

Continue veranderingen

Managers zijn op zoek naar tools om om te kunnen gaan met continue veranderingen. Daar waar we vroeger alleen maar hoefden te selecteren of een deelnemer geschikt was om de opleiding te volgen, moeten we nu alle zeilen bijzetten om de juiste deelnemers aan ons te binden. Net als bij veel organisaties hebben ook wij intern een aantal reorganisaties ondergaan. We hebben tijd nodig gehad om een vorm te vinden om te overleven en om te herontdekken wat de ‘aartsvaders’ van IBO Business School voor ogen hadden. Daar zijn we volgens mij in geslaagd; we trekken weer de doelgroep aan waarvoor IBO Business School ooit is opgericht.

Bij IBO Business School zijn we trots op ons docententeam. Velen van hen zijn al jaren werkzaam voor IBO Business School en kennen de IBO-filosofie van haver tot gort. Gelukkig hebben we ook nieuwe docenten aan het team kunnen toevoegen; docenten met een grote theoretische kennis en met een schat aan praktijkervaring waardoor zij uitermate goed passen bij IBO Business School.

Real life live

Inmiddels bestaat IBO Business School 40 jaar en is na al die jaren nog steeds een grote speler in de markt die zich richt op stevige, ervaren managers die willen blijven investeren in hun groei. Volgens mij onderscheidt IBO Business School zich van andere Business Schools met onderwijs dat resultaatgericht is en waarbij de praktijk werkelijk centraal staat. ‘Real life live’: alleen de werkelijkheid is de bron van inspiratie voor het leren. Het gaat niet alleen om meer weten, maar ook om meer durven en vooral ook om mensen in beweging te krijgen.

Personal Counseling kan hierbij een belangrijke rol spelen. Leren bij IBO Business School doe je niet alleen, je werkt intensief samen met andere deelnemers om uiteindelijk het gewenste resultaat te bereiken. De compacte programma’s van IBO Business School zijn zo ingericht dat mensen met een drukke baan, een actief gezins- en sociaal leven dit goed met elkaar kunnen combineren. Het real life live, de analysegroepen, de docenten uit het vak, het eten met elkaar op de Heiligenberg en de goede balans tussen werk-privé-opleiding is voor mij typisch IBO Business School.

Naast de MBA-programma’s, de Health care Bedrijfskunde en de Toegepaste Bedrijfskunde start IBO Business School dit jaar met twee nieuwe programma’s: de Bedrijfskunde voor Overheid en Non- Profit en de opleiding Bedrijfskunde Compact. Beiden bedoeld voor professionals en leidinggevenden met ambities. Beiden gericht op het verhogen van het persoonlijk rendement door het ontwikkelen van integraal bedrijfskundig inzicht.

In verbinding blijven met onze Alumni

IBO Business School heeft een uitgebreid alumni-programma, IBO-permanent: een netwerk van alumni en docenten waarvan de leden het hele jaar mee kunnen doen aan bijzondere activiteiten zoals masterclasses, bedrijfsbezoeken en een studiereis. Onze alumni zijn belangrijk voor ons. Zij weten als geen ander de kwaliteit en de impact van een opleiding van IBO Business School op waarde te schatten.

De toekomst van IBO Business School ziet er volgens mij zonnig uit. In april zijn er weer drie groepen gestart en ook de groepen voor het najaar beginnen al weer aardig vorm te krijgen. Ik zie diverse mogelijkheden voor visie ontwikkeling en nieuwe opleidingen en ik ben ervan overtuigd dat onze doelgroep het onmiddellijk zal herkennen als we met het juiste aanbod komen. Voor mij is belangrijk dat we met de tijd mee gaan en dat we tegelijkertijd onze eigen filosofie trouw blijven.

Vriendelijke groet,

Albert Jan Postma

Plan een adviesgesprek in